Seminaria Jamneńskie III
Tematem kolejnego spotkania z cyklu Seminaria Jamneńskie będzie „Pomorska codzienność od kuchni. Między tradycją a współczesnością”. Konferencja odbędzie się 23 października 2023 r.
Ze względu na charakter konferencji i ograniczoną przestrzeń w której się ona odbywa nie jest to wydarzenie o charakterze otwartym.
program konferencji:
9:30 rejestracja uczestników
10:00
dr hab. Zygmunt Kalinowski – dyrektor Muzeum w Koszalinie
powitanie uczestników i uroczyste otwarcie konferencji
10:20 – 12:30
mgr Iwona Karwowska – Muzeum Narodowe w Szczecinie
Tradycyjne potrawy we współczesnej kuchni. Analiza zgłoszeń konkursu
„Poszukiwacze smaków”
mgr Agnieszka Słowińska – Muzeum Narodowe w Szczecinie
Co o dawnych tradycjach kulinarnych mówią zbiory? Obiekty muzealne jako
źródło wiedzy o przedwojennej kuchni Pomorza Zachodniego
dr hab. prof. UG Anna Kwaśniewska – Uniwersytet Gdański, Instytut Antropologii
Ile tradycji jest na listach produktów tradycyjnych. O konstruowaniu
dziedzictwa kulinarnego Pomorza
mgr Magdalena Sudoł – Muzeum Zachodniokaszubskie w Bytowie
Słów kilka o etnodizajnie kaszubskich kulinariów
12:30 – 13:00 dyskusja
13:00 – 14:30 przerwa obiadowa
14:30 – 16:00
mgr Joanna Gołofit – Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie – oddział
Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku
Współczesne echa piernikarstwa pomorskiego
dr Karol Walczak – Zakład Ochrony dziedzictwa Kulturowego i Komunikacji
Międzykulturowej (ZODKiKM) WPA w Kaliszu UAM w Poznaniu
Pomorska kuchnia. Pomiędzy współczesnymi (re)konstrukcjami
a etnograficznym detalem
mgr Irena Nowogrodzka-Barańska – Muzeum w Koszalinie
Niematerialne dziedzictwo kulinarne Jamna i okolic
16:00 – 16:30
dyskusja i podsumowanie konferencji.
Konferencja pod patronatem Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego
3 października, 2023 12:56 pmSkategoryzowane jako: Aktualności